Klassiska spel för Playstation

Det finns flera olika spel till Playstation som gått till historien och blivit klassiska. Många gånger har spelets popularitet även visat sig i en mycket hög försäljningssiffra. Men inte alltid – det kan även vara andra faktorer som spelat in för att spelet ska få epitetet ”klassiskt”

Crash Bandicoot

PlaystationDetta plattformsspel släpptes 1996 och sedan dess sålts i över sex miljoner exemplar. Crash Bandicoot spelas lika gärna av barn som av vuxna då historien cirkulerar kring det tecknade pungdjuret Crash som ska försöka att stoppa den onde Cortex vars plan är att erövra hela värden och lägga den under sina fötter. Dessutom ska Crash befria sin flickvän Tawna Bandicoot som muterats av Cortex.Spelets grafik är mycket glad och färgrik. De som är uppvuxna med Super Mario Bros kan mycket väl se likheter även om grafik, banor och uppdrag har utvecklats sedan dess. Men i grund och botten är det tecknade figurer som tar sig framåt i banan (från vänster till höger) genom att springa, hoppa och ibland flyga.Crash Bandicoot fick även två uppföljare Crash Bandicoot 2 Cortex Strikes Back samt Crash Bandicoot 3 Warped. Utöver det finns även ett bilspel där figurerna kör go-cart, Crash Team Racing.

Grand Theft Auto

Grand Theft Auto, eller GTA som de flesta kallar det, var det första spelet i den mycket framgångsrika och uppskattade GTA-serien. Spelet släpptes som både datorspel och spel till Playstation 1997.Det som gjorde att GTA blev så uppmärksammat och eftertraktat var att handlingen blev extremt fri att välja själv för spelaren. Visserligen finns det uppdragslägen som går ut på att klara av vissa uppdrag för att klara sig vidare men de flesta spelar detta tjuv-och-polis-spel utan att ha något riktigt mål.Spelaren styr sin rollfigur runt i olika städer och fokus ligger på brottslighet. Det kan handla från allt att stjäla bilar till att råna enstaka personer eller butiker. Ett gangsterliv helt enkelt med fokus på snabba bilar, mycket våld och massor av pengar.Som efterföljare till GTA har flera olika spel lanserats på marknaden däribland Grand Theft Auto 2,3,4 och 5 samt mer smalare varianter som GTA-Vice City, GTA-San Andreas och GTA-The Ballad of Gay Tony.