Klassiska spel för PC

The Sims 2 (Över 20 mijoner sålda ex)

På listan över mest sålda PC-spel ligger The Sims 2 på första plats med dess föregångare The Sims (16 miljoner ex) på andra plats. Spelserien dominerar listan och har även åttonde plats med The Sims 3 (10 miljoner ex).Hela Sims-serien har samma koncept d.v.s. att spelaren fritt styr över de figurer som spelet består av. Här finns inte några tydliga uppdragsmål så som det gör i de flesta andra spel utan man väljer själv vad man vill uppnå. Det övergripande målet är att göra figurerna nöjda – även om det inte heller är ett måste. Spelet kan jämföras med en TV-såpa där man själv bestämmer handlingen vad gällande arbete, fritid, intressen och relationer. Ett helt unikt koncept som när det lanserades togs emot extremt bra av spelarna.

Diablo

PC-gameDiablo betyder djävul och det är även att döda denna karaktär som är spelets mål. Spelet blev årets rollspel år 1998 och hade fram till 2012 sålts i närmare 25 miljoner exemplar.Det utspelar sig i en katedral där spelaren tar sig längre och längre ner i sin jakt efter Diablo. På vägen möts mängder av fiender som ska dödas. Spelet Diablo placeras under både rollspel, actionspel och Hack´n Slashspel. (Hack´n Slash är liknande som Shoot ´em up men med skillnaden att det inte handlar om skjutvapen).

Half-Life

Det datorspel inom kategorin ”Shoot ém up” som sålt mest är Half-Life. Det var företaget Valve Corporations första spel vilket verkligen satte företaget på spelkartan. Det släpptes till PC 1998 och kort därefter till P2. Snabbt fick det ca 50 olika utmärkelser inom ”PC Game of the Year”.Det som gjorde Half-Life annorlunda mot andra var deras sätt att bygga upp spelupplevelsen. Tidigare hade små filmsekvenser presenterats för att knyta ihop handlingen på olika sätt men detta sker i Half-Life istället med korta (eller längre) skriptade sekvenser som spelas upp under spelets gång. Half-Life är ett problembaserat shoot ém up-spel där spelaren får se allt från rollfigurens synvinkel.