by
on
under
Permalink

Klassiska bingospel

BingoBingo är en typ av spel som vi inte ännu skrivit något om, men som också är ett spel som funnits med oss i många herrans år. Det var på 60-talet som Bingo introducerades av idrottsföreningen Gunnarstorps IF.

Om bingo

Det var en man vid namn Wyllard Nilsson, som tog bingon till Sverige. Tillsammans med några kumpaner så tog han med sig idén från Danmark och introducerade som sagt bingon via nämnda idrottsförening. Idag finns det cirka 100 bingohallar i Sverige, vilka uteslutande sköts av ideella föreningar. Föreningarna bedriver i regel idrottsverksamhet eftersom ett av kriterierna för att få driva en bingohall är att föreningen har en omfattande ungdomsverksamhet.För att få driva en bingohall måste man också ha ett lotteritillstånd, något som utfärdas av Länsstyrelsen. Faktum är att bingohallarna är en av de största anledningarna till svenskt föreningslivs mångåriga överlevnad. Detta med tanke på att den genom åren genererat över 10 miljarder kronor till föreningslivet och eftersom bidrag från stat, kommun och landsting minskat.

Sträng kontroll

Vill man driva bingospel så är detta ingenting som bara går att börja med på direkten. Det krävs som sagt tillstånd från länsstyrelsen och dessa tillsammans med lotteriinspektionen bevakar noggrant att allt sköts på rätt sätt, både vad gäller utrustning och arrangemang.Dagens bingospelande är helt datoriserat där nummer dras av en slumpgenerator. Uppgifterna som lagras i en dator, kontrolleras sedan av länsstyrelsen. Brickorna man spelar på är inte heller något man kan trycka ut med sin skrivare. Det finns endast ett fåtal godkända tryckerier som får trycka bingobrickor, vilka alla registreras och noteras till vilken hall dem utgått till och liknande.

Bingo på internet

Precis som med de flesta andra spel som finns idag så finns idag bingo i ett flertal former på nätet. Grundidén med de olika formerna är förstås precis som i klassisk bingo att ett antal bollar slumpas fram och när något spelare får det förutbestämda mönstret som betyder att man har vunnit, då tar spelet också slut. Varianterna syftar oftast till om hur många bollar ska dras och vilket mönster som betyder att du vunnit, samt om du spelar endast själv eller emot andra spelare.