Free to play – den nya speltrenden

Spel har nästan alltid kostat en slant, oavsett om det har varit avsett för PlayStation, Xbox, eller PC. Det är ju inte heller så konstigt när det ofta ligger en stor spelstudio och en massa jobb bakom ett spel. Dock så är free-to-play modellen egentligen inte ny, det har bara varit i mindre skala och ofta på mindre avancerade spel. Idag så har det blivit allt vanligare med spel som inte kostar något att skaffa, faktum är att några av dagens största spel är gratis.

League of Legends

League of Legends är, och har länge varit ett av de mest populära onlinespelen och det är helt gratis att spela. Det faller inom kategorin MOBA som är en förkortning för Multiplayer Online Battle Arena. Kort sagt så går spelet ut på att ta över och förstöra motståndarens bas. Detta görs genom ena laget stegvis tar över delar av kartan för att sedan ta sig över till motståndarens territorium och förstöra så kallade torn. Kartornas utformning kan variera beroende på hur många spelare som deltar i en match. Som spelare får du välja en karaktär, alla karaktärer har egna unika egenskaper och lämpar sig för olika ändamål. En viktig del av spelet är att kunna välja en karaktär som fungerar bra mot vad motståndarna har valt.

Fortnite

Fortnite ligger i genren Battle Royale, det brukar i regel på att du själv eller tillsammans med ett lag spelar på till exempel en ö där ni slåss om att bli de sista överlevande. Fortnite är idag en av de absolut största spelet i denna genre, men till skillnad från sin största konkurrent så är Fortnite gratis. Spelets största konkurrent är ett spel vid namn PlayerUnknown’s Battlegrounds som faktiskt var före Fortnite med i princip samma koncept och utformning. De två spelen är så lika att utvecklaren av PlayerUnknown’s Battlegrounds har skickat in en stämningsansökan på grund av upphovsrättsintrång.